BLOG:
NEDENİ BELLİ OLMAYAN BAYILMALARLA İLGİLİ NE YAPABİLİRİM?
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz
Doktorunuza danışmak için bu belge ile görüşmeye yön verebilirsiniz..
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz
Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:
Senkop olarak da bilinen bayılma, kan basıncı düştüğünde ve beyne yeterli oksijen ulaşmadığında gerçekleşen ani bilinç kaybıdır. Bayılma veya “bilinç kaybı” durumunda nöbet kısa sürebilir (genelde birkaç saniye). Bayılmanın bir kriz gibi hissettirdiği anlar da olabilir. İnsanlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı bayılabilir:
- Çok hızlı ayağa kalkma
- Yorulma
- Duygusal bozukluklar ve/veya stres
- Sıcaklık çarpması
- Anormal kalp ritimleri
- Hastalık veya bazı ilaçlar
Bayılmayla ilgili bazı nedenlerin açıklanması zordur ve bu nedenler ölümcül olabilir.
Aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
Herhangi bir nedeni olmadan bir veya birçok kez bayılırsanız tıbbi yardım almanız gerekir. Baş dönmesi, kalp çarpıntısı veya kriz, doktora danışmak için yeterli nedenlerdir.
Bayılmanın
anormal kalp ritmi gibi kalple ilişkili bir nedeni varsa tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzında değişiklikler, ilaçlar ve kalp pili veya İmplante edilebilen otomatik defibrilatör (IAD) ya da bir kateter ablasyonu prosedürü bulunabilir. Doktorunuz, durumunuza bağlı olarak tedavi yöntemine karar verir.
Bayılmayla ilgili tıbbi tavsiye alınması gereken durumlar:
- Herhangi bir nedeni olmadan bir veya daha çok kez bayılırsanız
- Egzersiz sırasında bayılırsanız
- Bayılmadan önce veya sonra çarpıntı ya da kalpte farklı düzensizlikler yaşıyorsanız
- Ailenizde tanı konmamış bayılma veya ani kardiyak ölüm öyküsü varsa
Bayılma nöbetleriyle ilgili veri toplama
Sık olmasa da tekrarlı olarak gerçekleşen bayılma nöbetlerinin doğru tanısı için öncelikle bayılma nöbetlerinizle ilgili veri toplamanız gerekir. Doktorunuz veya tıbbi ekibiniz de bu verileri bilmek ister. Burada ele aldığımız farklı kalp rahatsızlıkları hakkında bilgi edinerek bayılmaya ek olarak benzer semptomlara sahip olup olmadığınızı kontrol edin ve doktorunuzla konuşmak için hasta kılavuzumuzu indirin.
Bayılma alanında bir uzman bulma
Bayılmanın nedenleri farklılık gösterir. Bayılma nöbetlerinize tanı koyabilecek doktorlar da benzer şekilde farklılık gösterir. Doktorunuz sizi daha ayrıntılı değerlendirme için şu uzmanlardan birine yönlendirebilir:
Kalp Doktoru: Kalp ve damar hastalıklarının tanısı, tedavisi ve önlenmesi alanında uzmanlaşmış doktorlar
Elektrofizyolog: Çok hızlı, çok yavaş veya kanı etkisiz şekilde pompalayan (çarpıntı) kalp atışları da dahil olmak üzere anormal kalp atışlarının tanısı ve tedavisi alanında uzmanlaşmış kalp doktorları.
Nörolog: Beyin ve sinir sistemindeki bozuklukların tanısı, tedavisi ve kontrolü alanında uzmanlaşmış doktorlar.
Epileptolog: Epilepsinin tanısı ve tedavisi alanında uzmanlaşmış nörologlar.
Bayılma nedenini belirlemeye yönelik testler
Bayılma nedenini belirlemeye yönelik olarak kullanılan testler her kişi için farklı olabilir. Doktorunuz, bayılma nöbetlerinize neden olan bir kalp rahatsızlığı olduğunu düşünüyorsa bu tanı seçeneklerinden biri veya tamamı kalbinizle ilgili bilgi toplamak için kullanılabilir. Doktorunuz, bayılma veya bayılma benzeri durumların öncesinde ya da sonrasındaki kalp ritimlerinizi inceleyerek bayılma nöbetlerinizin altında kalbinizle ilgili bir neden yatıp yatmadığını anlayabilir.
Nedeni belirlemek için yapılan testler arasında şunlar da bulunur:
- Ekokardiyogram: Göğse transdüser adı verilen bir cihaz yerleştirilir ve kalpten ses dalgaları sektirilir. Böylece kalbin ve kalp kapaklarının “hareketli” bir görüntüsünün yanı sıra kalbin pompalamasıyla ilgili bilgiler edinilir.
- Elektrokardiyogram (EKG): Elektrotların ve kabloların bağlı olduğu yamaların göğse, kollara ve bacaklara yerleştirilmesiyle kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden bir test. Kablolar, EKG’yi yakalayan bir izleme cihazına bağlıdır. Test, birkaç dakika sürer.
- Elektroenselogram (EEG) : Krizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ve/veya nerede gerçekleşeceğini belirlemeye yardımcı olmak için beyin dalgası aktivitelerini kaydeden bir test.
- Elektrofizyolojik Çalışma (EPS): Kalbin elektrik uyarılarını ve kalp atışı tepkilerini yorumlamak için anormal kalp ritimlerini ve fazladan atışları yeniden üreten bir prosedür. Bir okuma elde etmek için kateterler kalbin içine yerleştirilir. Prosedür, yaklaşık olarak iki saat sürer.
- Harici Holter: Bayılma sonrasında kalbin elektriksel aktivitesini okumak için kaydetme cihazı kullanan bir test. Bayılma nöbetinden sonra kişi, kardiyak aktiviteyi ölçmek için kayıt ekipmanındaki bir düğmeye basar. Kayıt ekipmanı, bileğe veya bel etrafına birkaç gün boyunca ya da bir aya kadar sürekli olarak takılır.
- Holter İzleme Cihazı: Kişinin göğsüne yerleştirilen elektrot yamalarıyla kalbin elektriksel aktivitesini ölçen ve kaydeden bir test. Kalp aktivitesini yakalamak için yamalara takılmış ve küçük bir teyp boyutundaki taşınabilir izleme cihazına bağlanmış kablolar bulunur. Holter İzleme Cihazı bir veya iki gün boyunca sürekli olarak takılır.
- Subkütan yerleştirilebilen Holter izleme cihazı: Kalp ritimlerini otomatik olarak veya bir hasta aktivatörü kullanarak sürekli olarak izleyen, implante edilebilen bir cihaz. Cihaz, ayakta gerçekleştirilen oldukça basit bir prosedürle implante edilir ve göğsün üst kısmında, derinin altına yerleştirilmiş şekilde kalabilir.
- Tıbbi muayene ve tıbbi öykü: Bir sağlık uzmanı, kapsamlı bir fiziksel muayene gerçekleştirip kişinin semptomları ve durumu hakkında ayrıntılı sorular sorar.
- Stres testi: Vücudun oksijen ihtiyacı arttığında kalbin ne kadar iyi çalıştığını ölçmek için kişi egzersiz yaparken yapılan bir test.
- Eğik masa: Bayılmaya yol açabilecek koşulları yeniden oluşturan bir prosedür. Kişi, çeşitli açılarda sallanan bir masanın üstüne yatar. Kişi, masanın üstündeyken bir makineye bağlanır. Bu makine, doktorun; kan basıncı, kalp hızı ve kalp ritminin vücut konumundaki değişikliklere nasıl tepki verdiğini ölçmesine olanak tanır.
Doktorunuzla, bayılma nöbetlerinizin belirli yönleri hakkında konuşmaya hazır olun. Aşağıda, doktorunuza sorabileceğiniz bazı sorular yer almaktadır:
- Bayılma nöbetlerinin kalple bir alakası olabilir mi?
- Neden bayıldığımı anlamak için hangi testlerin yapılması gerekiyor? Testler sonucunda ortaya ne çıkacak?
- Bayılma nöbetlerinin nedenini belirlemek için kalp doktorundan randevu almalı mıyım?
Kardiyovasküler hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayarak hasta kılavuzumuza erişebilirsiniz.
ARAMA
KATEGORİLER
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz