SIKÇA SORULAN SORULAR

Sikça sorulan sorular

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

Doktorunuza danışmak için bu belge ile görüşmeye yön verebilirsiniz..

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

KILAVUZU İNDİR

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Burada, aritmiyle ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Buscar

Aritmiyi tanima


Aritmiyi (yavaş veya hızlı kalp atışı) tespit etmek ve ölçmek için doktorunuz aşağıdaki testlerden birini ya da daha fazlasını kullanabilir:

  • Elektrokardiyogram (EKG)
  • Holter izleme cihazı
  • Takılabilir kardiyak izleme cihazı sistemi
  • Ekokardiyogram
  • Anjiyografi
  • Elektrofizyolojik Çalışma (EPS)

Elektrofizyoloji, kalp ritmi bozuklukları veya aritmilerin tanısı ve tedavisinden sorumlu olan tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlara hem kalp ritminin hızlı olması (taşikardi) hem de kalp ritminin yavaş olması (bradikardi) dahildir.

Kalp rahatsızlığı olmayan bir hastadaki tehlikesiz aritminin tedavi edilmemesi ciddi etkilere yol açmayabilir ancak yine de hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilir (kaygıya yol açabilir ve hatta yaşam sürenizi kısaltabilir). Kalp rahatsızlığı olan bir hastadaki benzer tehlikesiz aritminin tedavi edilmemesi ise ciddi sonuçlara neden olabilir. Malin aritmiler, doğru tedavi uygulanmadığı takdirde ani kardiyak ölüme neden olabilir.

Tedavi, sahip olduğunuz aritmi türüne göre farklılık gösterir. Bazı hafif aritmilerin tedavi edilmesine gerek yoktur. Çoğu zaman, belirli gıda ve içeceklerden (alkol, kahve, çay, gazlı içecekler, çikolata) uzak durmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri aritmiyi en aza indirgemek için yeterlidir. Diğer durumlarda ise aşağıdaki mevcut tedavilerden biri düşünülebilir:

  • Taşikardi nöbetlerini önlemek için antiaritmik ilaçlar.
  • Isı kullanarak sorunlu alanı yok eden radyofrekans ablasyonu.
  • Uyuşuk haldeyken (kalbe elektrik şoku verilmesi) veya ilaçlar yoluyla kardiyoversiyon ile anormal kalp ritmini normale döndürme.
  • Kalp pili implantasyonu. Bu cihaz, deri altına takılır ve kalbe giden bir veya daha fazla lead’i bulunur. Kalbin stimüle edilmesini sağlar ve önemli bradiaritmi (çok yavaş kalp hızı) durumlarına yönelik bir tedavi seçeneğidir.
  • Kalp ritmini günün 24 saati sürekli olarak izler ve tehlikeli düzeyde hızlı kalp ritimlerini düzeltmek üzere otomatik olarak tedaviler uygular.

Bradikardi tedavisine yönelik implante edilebilen cihazlar


İnsanlar kalp pilinden bahsettiğinde aslında kalp pilinden ve lead’lerden oluşan bir sistemden söz etmektedirler.

  • Geleneksel bir kalp pili, genellikle köprücük kemiğinin hemen altında, derinin altına implante edilen küçük bir cihazdır. Cihaz; düzensiz, kesik kesik veya yavaş kalp atışlarına müdahale etmek üzere tedaviler uygular.
  • Lead’ler yaklaşık olarak çubuk makarna kalınlığında ince, yumuşak ve yalıtımlı tellerdir. Lead’ler elektrik uyarılarını kalp pilinden kalbinize taşır ve kalbin doğal aktivitesi hakkındaki bilgileri kalp pilinize geri aktarır.

Kalp pili implantasyonu prosedürü, açık kalp ameliyatı gerektirmez ve çoğu kişi 24 saat içinde evine döner. Ameliyattan önce, kendinizi uykulu ve rahat hissetmeniz için ilaç verilebilir. Prosedür genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

Hastalar bazen kardiyak cihazın implante edildiği yerde fark edilebilir bir yumru olup olmayacağını merak eder. Kalp pilinin implante edildiği yerde, derinin altında küçük bir yumru fark edebilirsiniz.

Kalp piliniz ile arasında uygun mesafeyi koruduğunuz sürece mobil cihazların kullanımı güvenlidir. Cep telefonu, tablet bilgisayar veya başka bir mobil cihaz kullanırken, girişime neden olabileceğinden cihazı kalp pilinizden 15 santimetre/6 inç uzakta tutun. Telefonunuzu kalp pilinizin karşı tarafındaki kulağınızda kullanmanız ve kalp pilinizin yakınında bulunan ceplere cep telefonu koymamanız önerilir.

Evet. Çoğu ev aletinin kullanımı, bakımı doğru bir şekilde yapıldığı ve iyi çalışır durumda olduğu sürece güvenlidir. Bunlar arasında mikrodalga fırınlar, beyaz eşyalar, elektrikli battaniyeler ve ısıtma yastıkları sayılabilir.

Mıknatıslı tedavi ürünleri, stereo hoparlörler ve el tipi masaj aletleri gibi mıknatıs içeren ürünler, kalp pilinin çalışmasını geçici olarak etkileyebilir. Bu nedenle mıknatıs içeren ürünleri kalp pilinizden en az 15 santimetre (6 inç) uzakta tutmanız önerilir. Manyetik yatak pedleri ve manyetik yastıkların kullanılmasını, bunları kullanırken 15 santimetrelik (6 inç) mesafenin korunması zor olduğundan önermemekteyiz.

Güvenlikten geçtiğiniz sürenin kısalığı düşünüldüğünde, kalp pilinizin havalimanında bulunanlara benzer metal detektörlerinden veya tüm vücut görüntüleme tarayıcılarından etkilenme olasılığı düşüktür. Kalp piliyle geçici girişim oluşması riskini en aza indirmek için, güvenlik taraması işleminden geçerken herhangi bir tarama ekipmanının etrafındaki metal yüzeylere dokunmaktan kaçının. İçinden geçilen kemerli bir girişte durmayın veya oyalanmayın; kemerli girişten normal hızda yürüyerek geçmeniz yeterlidir. El tipi tarama cihazı kullanılıyorsa güvenlik görevlisinden bu cihazı kalp pilinizin üzerinde tutmamasını ve kalp pilinizin üzerinde ileri geri hareket ettirmemesini isteyin.

Bunun yerine elle tarama yapılmasını da talep edebilirsiniz. Bu güvenlik taraması yöntemleri hakkında endişeleriniz varsa cihaz kimlik kartınızı gösterin ve güvenlik personelinin talimatlarına uyun.

İmplantasyon prosedürünün ardından iyileştikten sonra, yaptığınız aktivitelerin çoğunu veya hepsini yapmaya devam edebilirsiniz. Bununla beraber, doktorunuzun uzak durmanızı isteyeceği belirli aktiviteler (sert temas sporları gibi) olabilir. Aktivite ve yaşam biçimi hedeflerinizi doktorunuzla tartışın ve sizin için en çok işe yarayacak planı birlikte bulun.

Taşikardi tedavisine yönelikimplante edilebilen cihazlar


İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatör denildiğinde, aslında defibrilatör ve lead’lerinden oluşan sistem kastedilmektedir.

  • Uyarı jeneratörü (defibrilatör), küçük bir bilgisayar gibi çalışarak kalbi sürekli olarak izler ve hızlı kalp ritimlerini düzeltmek için otomatik olarak elektrik vuruları veya şokları uygular.
  • Yaklaşık olarak kibrit kutusu büyüklüğünde küçük bir cihazdır ve genellikle köprücük kemiğinin hemen altına yerleştirilir. Lead’ler yaklaşık olarak çubuk makarna kalınlığında ince, yumuşak ve yalıtımlı tellerdir. Bir toplardamar vasıtasıyla kalbinize yerleştirilip defibrilatöre bağlanırlar. Lead’ler elektrik uyarılarını defibrilatörden kalbinize taşır ve kalbin doğal aktivitesi hakkındaki bilgileri defibrilatöre geri aktarır.

Doktorunuz, ICD’ye ihtiyacınız olduğu önerisinde bulunursa ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon adı verilen anormal kalp ritimleri (aritmiler) yaşamış ya da yaşama riskinde olabilirsiniz. Ölümcül olma riski taşıyan bu hızlı ritimler, anında tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen Ani Kalp Durmasına (SCA) neden olabilir.

İmplante edilebilen bir kardiyoverter defibrilatör kalp ritminizi günün 24 saati boyunca takip etmek için tasarlanmıştır. Kalbiniz aşırı hızlı veya düzensiz atıyorsa cihaz, kalp hızınızı düzeltmek için önce küçük, acısız elektrik sinyalleri gönderecektir. Hızlı kalp atışının devam etmesi halinde defibrilatör, kalbinizi normal hıza geri getirmek için bir şok uygulayacaktır. İmplante edilebilen defibrilatör, yavaş kalp ritimlerini düzeltmek için kalbe elektrik uyarıları göndermek üzere de kullanılabilir. Doktorunuz ICD’yi kalp rahatsızlığınız için en etkili tedavileri iletecek şekilde programlar.

Defibrilatör implantasyon prosedürü, açık kalp ameliyatı gerektirmez ve çoğu kişi 24 saat içinde evine döner. Ameliyattan önce, uyuşup rahat hissetmeniz için ilaç verilebilir. Prosedür genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.

İmplantasyon prosedürü, aşağıdaki genel adımları içerir:

  • Göğsünüzün üst kısmında, köprücük kemiğinizin hemen altında, yaklaşık 5 ila 10 cm uzunluğunda küçük bir kesi açılır
  • Bir toplardamar içinden bir veya iki lead kalbinize doğru yönlendirilir ve lead’ler implante edilebilir kardiyoverter defibrilatöre bağlanır
  • Tek odacıklı bir ICD’de, kalbinizin sağ alt odacığına (ventrikül) bir lead yerleştirilir. Çift odacıklı bir ICD’de, kalbinizin sağ üst odacığına (atriyum) da bir lead yerleştirilir
  • Uyarı jeneratörü (defibrilatör) cildinizin altına yerleştirilir ve göğsünüzdeki kesi kapatılır.

İnsanlar, kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT) cihazından bahsettiklerinde aslında CRT cihazından ve lead’lerden oluşan sistemden söz etmektedirler.

  • CRT cihazı, genellikle köprücük kemiğinin hemen altında, derinin altına implante edilen bir cihazdır. Cihaz, kalbin pompalama hareketini koordineli hale getirir ve CRT cihazının türüne bağlı olarak hızlı, düzensiz veya yavaş kalp ritimlerini tedavi eder. Bu cihaz; kalp yetmezliği cihazı, kalp yetmezliğine yönelik kalp pili, biventriküler cihaz, üç lead’li CRT cihazı, CRT-P (kalp pili) veya CRT-D (defibrilatör) olarak da adlandırılabilir
  • Lead’ler yaklaşık olarak çubuk makarna kalınlığında ince, yumuşak ve yalıtımlı tellerdir. Lead’ler elektrik uyarılarını CRT cihazından kalbinize taşır ve kalbin aktivitesi hakkındaki bilgileri CRT cihazına geri aktarır

İmplantasyon prosedürünün ardından iyileştikten sonra, yaptığınız aktivitelerin çoğunu veya hepsini yapmaya devam edebilirsiniz. Bununla beraber, doktorunuzun uzak durmanızı isteyeceği belirli aktiviteler (sert temas sporları gibi) olabilir. Aktivite ve yaşam biçimi hedeflerinizi doktorunuzla tartışın ve sizin için en çok işe yarayacak planı birlikte bulun.

Havalimanlarında bulunanlara benzer metal detektörlerinin (yürüyerek geçilenler ve el tipi tarama cihazları) veya tüm vücut tarayıcılarının (milimetrik dalga tarayıcıları ve 3 boyutlu görüntüleme tarayıcıları da denir) İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatörü (ICD) etkileme olasılığı çok düşüktür.

Güvenlik taramasından geçerken ICD’niz ile geçici girişim riskini en aza indirmek için duraksamadan veya oyalanmadan normal bir hızla tarayıcıdan geçin. El tipi tarama cihazı kullanılıyorsa güvenlik görevlisinden tarama cihazını implante edilebilen defibrilatörünüzün üzerine tutmamasını ve ICD’nin üzerinde ileri geri hareket ettirmemesini isteyin. Bunun yerine elle tarama yapılmasını da talep edebilirsiniz.

Söz konusu güvenlik taraması yöntemleri hakkında endişeleriniz varsa cihaz kimlik kartınızı gösterin, alternatif bir tarama talep edin ve daha sonra güvenlik görevlisinin talimatlarına uyun.

Ev ortamındaki elektromanyetik alanların çoğu İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatörün işlevini nadiren etkilese de mıknatıs içeren tüm aletleri implante edilen cihazınızdan en az 15 santimetre (6 inç) uzakta tutmanız önerilmektedir.

Herhangi bir tıbbi prosedür geçirmeden önce doktor, diş hekimi veya teknisyene implante edilmiş bir kalp cihazınızın olduğunu mutlaka söyleyin. Prosedürü gerçekleştirmeden önce (özellikle yeni veya nadir bir prosedür söz konusuysa) kalp doktorunuzla iletişime geçmeleri gerekebilir. Bazı prosedürlerin kardiyak cihazınızın işlevini etkileme potansiyeli vardır ve bu prosedürlerden önce sizin veya cihazınızın yaşayacağı etkileri önlemek ya da en aza indirgemek için bazı önlemler alınması gerekebilir.

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz