SIKÇA SORULAN SORULAR

Sikça sorulan sorular

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

Doktorunuza danışmak için bu belge ile görüşmeye yön verebilirsiniz..

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

KILAVUZU İNDİR

Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:

Kalp Yetmezliği ile ilgili en sık sorulan soruların yanıtını burada bulabilirsiniz.

Buscar

Kalp yetmezliğini tanima


Kalp yetmezliği tespiti için doktorunuz aşağıdaki testlerden birinin ya da daha fazlasının yapılmasını isteyebilir:

  • Elektrokardiyogram (EKG)
  • Ekokardiyogram
  • Anjiyografi
  • Elektrofizyolojik Çalışmalar (EPS)

Doktorunuz aynı zamanda, belirli bir süre için her bir atışla pompalanan ejeksiyon fraksiyonunuzu izlemek isteyebilir. Bu, her bir atışla kalbinizden pompalanan kanın yüzdesidir ve kalp sağlığının önemli göstergelerinden biridir. Doktorlar, kalbin bir pompa olarak ne kadar iyi işlediğini görmek için bu değerden sık sık yararlanır.

Kalp yetmezliğinin (HF) bir Kalp Doktoru veya Dahiliye Uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Kalp yetmezliğiniz varsa hastalık seyriniz hastalığın nedenine ve şiddetine, genel sağlık durumunuza ve yaşınız gibi diğer faktörlere bağlıdır. Komplikasyonlar aşağıdakiler gibi olabilir:

  • Böbrek hasarı veya yetmezliği. Kalp yetmezliği, böbreklere giden kan akışını azaltarak tedavi edilmediği takdirde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Kalp yetmezliği kaynaklı böbrek hasarında tedavi olarak diyaliz uygulanması gerekebilir.
  • TKalp kapağı sorunları. Kanın organ içinde doğru yöne doğru akmasını sağlayan kalp kapakları, kalp büyümüşse veya kalp yetmezliği nedeniyle kalpteki basınç çok yüksekse düzgün bir şekilde çalışmayabilir.
  • Kalp ritmi sorunları. Kalp ritmi sorunları (aritmiler), kalp yetmezliği sonucu ortaya çıkma olasılığı olan bir komplikasyondur.
  • Karaciğer hasarı. Kalp yetmezliği nedeniyle sıvılar fazlasıyla birikerek karaciğerde fazla baskıya neden olabilir. Sıvıların birikme durumu skarlaşmaya neden olarak karaciğerin düzgün bir şekilde çalışmasını zorlayabilir.

Yaşam tarzında değişiklikler:

Doktorunuz; sigarayı bırakma, sodyum tüketiminizi sınırlama, kilo verme veya hayatınızdaki stresi azaltma gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Bu değişikliklerle birlikte kalp yetmezliğiyle ilişkilendirilen bazı semptomları hafifletebilir ve kalbinizdeki yükü azaltabilirsiniz.

Kalp ilaçları: Kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç türü vardır. Doktorunuz; başka ilaçların yanı sıra Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE) inhibitörleri, beta blokerler, kan seyrelticiler ve diüretikler yazabilir. Genellikle bu ilaçların bir birleşimi kullanılır.

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT): CRT, kalp yetmezliği olan bazı kişiler için klinik olarak kanıtlanmış bir tedavi seçeneğidir. CRT için kalp pili veya kardiyak cihaz, kalbin her iki alt odacığına da elektrik uyarıları göndererek daha senkronize bir düzen için bu iki odacığın birlikte atmasına yardımcı olur. Bu da kalbin pompalama verimliliğini artırabilir.

Kalp ameliyatı: Kalp yetmezliğinizin nedeni düzgün çalışmayan bir kapaksa veya rahatsızlığınız bu durum nedeniyle kötüye gidiyorsa doktorunuz kapağı düzeltmek ya da değiştirmek için bir kalp ameliyatı yapılmasını düşünebilir. Kalp yetmezliğiniz ciddi ve geri döndürülemez bir durumdaysa kalp nakli ameliyatı düşünülebilir. Hangi tedavi seçeneklerinin size uygun olduğu konusunda doktorunuzla görüşün.

Implante edilebilen cihazlar


CRT cihazı, kalbin iki alt odacığına küçük, algılanamayan elektrik uyarıları göndererek bu odacıkların daha senkronize bir düzende atmasına yardımcı olur. Bu, kalbin vücudunuza kan ve oksijen pompalama kapasitesini iyileştirir.

Genellikle, kardiyak cihaz implantasyonu prosedürü lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Açık kalp ameliyatı gerektirmez ve hastaların çoğu 24 saat içerisinde evine döner. Doktorunuz sizinle daha ayrıntılı bilgileri paylaşacak olsa da hastaların çoğu prosedürden kısa bir süre sonra kademeli olarak günlük aktivitelerine geri dönmeyi bekleyebilir.

İmplante edilebilen defibrilatör (CRT-D) içeren bir CRT (kardiyak resenkronizasyon tedavisi) cihazından elektrik şoku almak birçok hasta için endişe verici olabilir. Elektrik şoku, muhtemelen sizi beklenmedik bir anda yakalayacaktır.

Elektrik şoku gerçekleştikten sonra iyi hissedebilirsiniz veya baş dönmesi, mide bulantısı ya da kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz. Doktorunuzla konuşarak elektrik şoku yaşamanız durumunda tam olarak ne yapmanız gerektiğiyle ilgili bir plan hazırlamanız önemlidir. Doktorunuz, elektrik şoku yaşadıktan sonra kendisini aramanızı veya kendisinden bir randevu almanızı isteyebilir.

Genellikle, cihazın implante edildiği yerde, derinin altında küçük bir yumru fark edebilirsiniz.

İmplante edilebilen kardiyak cihazı, birçok hastanın keyif aldığı aktiviteleri yapmasına olanak tanır. Doktorunuz, kaçınmanız gereken aktivitelerle ilgili daha ayrıntılı bilgileri sizle paylaşacaktır.
CRT (kardiyak resenkronizasyon tedavisi) cihazınızda implante edilebilen defibrilatör (CRT-D) bulunuyorsa kaçınmanız gereken aktiviteler, birkaç saniyelik bilinç kaybının siz ve başkaları için tehlikeli olabileceği aktiviteleri içerebilir. Ancak çoğu kişi, ameliyatın ardından tamamen iyileştikten sonra günlük aktivitelerine devam eder.

Evet. Cep telefonuyla konuşurken telefonun antenini cihazınızdan 15 cm/altı inç uzakta tutun ve telefonu cihazın bulunduğu tarafın karşısındaki kulağınızda kullanın. Cep telefonunu implante edilebilen kardiyak cihazınızın yakınındaki cebinize koymaktan kaçınmanızı da öneriyoruz.

Evet. Çoğu ev aletinin kullanımı, bakımı doğru bir şekilde yapıldığı ve iyi çalışır durumda olduğu sürece güvenlidir. Bunlar arasında mikrodalga fırınlar, beyaz eşyalar, elektrikli battaniyeler ve ısıtma yastıkları sayılabilir.

Mıknatıslı tedavi ürünleri, stereo hoparlörler ve el tipi masaj aletleri gibi mıknatıs içeren aletler, implante edilebilen kardiyak cihazınızın çalışmasını geçici olarak etkileyebilir. Bu nedenle, mıknatıs içeren aletleri kardiyak cihazınızdan en az on beş cm (altı inç) uzakta tutmanız önerilir. Manyetik yatak pedleri ve manyetik yastıkların kullanılmasını, bunları kullanırken on beş cm’lik (altı inç) mesafenin korunması zor olduğundan önermemekteyiz.

Güvenlikten geçtiğiniz sürenin kısalığı düşünüldüğünde, implante edilebilen kalp cihazınızın havalimanında bulunanlara benzer metal detektörlerinden veya tüm vücut görüntüleme tarayıcılarından etkilenme olasılığı düşüktür. Cihazınızla geçici girişim oluşması riskini en aza indirmek için, güvenlik taraması işleminden geçerken herhangi bir tarama ekipmanının etrafındaki metal yüzeylere dokunmaktan kaçının. İçinden geçilen kemerli bir girişte durmayın veya oyalanmayın; kemerli girişten normal hızda yürüyerek geçmeniz yeterlidir. El tipi tarama cihazı kullanılıyorsa güvenlik görevlisinden bu cihazı implante edilebilen kalp cihazınızın üzerinde tutmamasını ve implante edilebilen kalp cihazınızın üzerinde ileri geri hareket ettirmemesini isteyin.

Bunun yerine elle tarama yapılmasını da talep edebilirsiniz. Bu güvenlik taraması yöntemleri hakkında endişeleriniz varsa cihaz kimlik kartınızı gösterin ve güvenlik personelinin talimatlarına uyun.

Herhangi bir tıbbi prosedür geçirmeden önce doktor, diş hekimi veya teknisyene implante edilebilen bir kalp cihazınızın olduğunu mutlaka söyleyin. Prosedürü gerçekleştirmeden önce kalp doktorunuzla iletişime geçmeleri gerekebilir. Bazı prosedürlerin kardiyak cihazınızın işlevini etkileme potansiyeli vardır ve bu prosedürlerden önce sizin veya cihazınızın yaşayacağı etkileri önlemek ya da en aza indirgemek bazı önlemler alınması gerekebilir.

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz