BLOG:
EN ÖNEMLİ KASINIZ OLAN KALP HAKKINDA 10 EĞLENCELİ BİLGİ
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz
Doktorunuza danışmak için bu belge ile görüşmeye yön verebilirsiniz..
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz
Para consultar con tu médico, puedes guiar la conversación con el siguiente documento:
Kalp, ciddiye alınması gereken bir organdır.
- Yetişkin bir kalp günde 100.000 kez atar: saniyede bir, dakikada 60 ila 100 atış. Kalbiniz, sizi hayatta tutmak için haftanın 7 günü, günün 24 saati çalışmaktadır.
- Kalp hızınız yaşınıza ve sağlık durumunuza göre farklılık gösterir. Genellikle, çocuklar büyüyüp yetişkinliğe yaklaştıkça ve yetişkinler fiziksel durumlarını iyileştirdikçe kalp atışları yavaşlar.
- Yenidoğan: 0 ila 11 aylık: dakikada 70 ila 160 atış.
- 1 ila 4 yaş: dakikada 80 ila 120 atış.
- 5 ila 9 yaş: dakikada 75 ila 110 atış.
- 10 yaşında ve daha büyük çocuklar ile sporcu olmayan yetişkinler: dakikada 60 ila 100 atış.
- Yetişkin sporcular: dakikada 40 ila 60 atış.
- Kalp hastalıkları inmeye neden olabilir.
Göğüs ağrısı veya konjesyon hissediyor ya da kalbinizin hızlı veya düzensiz bir hızda attığını (aritmi) düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz. Normal kalp hızınızı değiştirip Serebrovasküler olay (SVO) veya inme geçirme riskinizi artıran Atriyal Fibrilasyon hastalığından muzdarip olabilirsiniz. Bu hastalık hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayın.
- ¿Kalbinizin ne kadar büyük olduğunu öğrenmek ister misiniz? Elinizi yumruk yapın.
Genellikle, sağlıklı bir kalp kişinin yumruğu büyüklüğündedir. Bununla birlikte, sağlıksız bir kalbin boyutu büyür.
- Uyuduğunuzda kalp hızınız yavaşlar
Kalp hızınızın dakikada 60 atımın altına düşmesi normaldir. Bazı kişilerde uyku sırasında bu sayı dakikada 40 atışın altına bile düşebilir. Bunun nedeni metabolizmanın yavaşlaması ve vücudun otonom işlevleriyle ilgilenerek kalbinizin dinlenmesini sağlayan parasempatik sinir sisteminin etkinleşmesidir.
- Kalp krizi semptomları, kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterir.
Erkekler şiddetli göğüs ağrısı (anjin), terleme ve mide bulantısı hissederken kadınlar nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma hissi, göğsün alt kısmında veya karnın üst kısmında ağrı ve sırtın üst kısmında basınç hisseder
- Aktivite düzeyiniz, kalp hastalıkları riskinizi etkiler.
Fiziksel durumu zayıf olan kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riski, aktif kişilere göre iki kat daha fazladır. Her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz, 75 dakika yoğun egzersiz veya bu ikisinin kombinasyonunun yapılması önerilir. Kalp hastalıklarıyla ilgili risk faktörleri hakkında buradan bilgi edinebilirsiniz.
- Kalp hastalığı riskini azaltmanın birçok yolu vardır: Sigarayı bırakma, kolesterolü kontrol altına alma, sağlıklı beslenme, tansiyonu kontrol altına alma, kilo verme ve şeker tüketimini azaltma eylemlerinin hepsinin olumlu etkileri olur.
- Uzun süre boyunca hareket etmeden oturmak kalp hastalığı riskini artırır. Ayağa kalkmak ve bir yandan diğerine dönmek gibi küçük hareketler de dahil olmak üzere daha aktif olduğumuzda kaslarımız, kanımızdaki şeker ve kolesterolün işlenmesine yardımcı olmak için proteinler üreten genleri etkinleştirir. Bu nedenle, uzun süre boyunca oturulması gerekiyorsa her saat başında en az birkaç dakika boyunca ayağa kalkılması önerilir.
- Kalbiniz, pompalama konusunda harika bir makinedir. Her dakika, 4,8 litre kanı (beş quart) vücudunuzun her yerine uzanan kan damarları sistemi boyunca pompalar. Bu da her gün yaklaşık 7.570 litre (2.000 galon) kana karşılık gelir.
Kalbinize ve onu daha iyi nasıl koruyabileceğinize ilişkin daha fazla bilgi edinmek için Atriyal Fibrilasyonla ilgili web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
ARAMA
KATEGORİLER
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz
Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz