HASTALIK YÖNETİMİ BRADİKARDİ

Hastalik yönetimi

Bradikardiyi tedavi etme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinin:


En iyi kararları verebilmek için doktorunuza danışın


Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

1. Saptama


EKG testi sırasında, kalbin elektriksel aktivitesini tespit edebilen elektrotlar (sensörler) göğsünüze ve bazen uzuvlarınıza yerleştirilir. EKG, her bir kalp atımının zamanını ve elektriksel fazların süresini ölçer.

Tıbbi değerlendirme, malin aritmi (kanı kalpten tüm vücuda pompalayan odacıklar olan ventriküllerde ortaya çıkan aritmi) riski altında olup olmadığınızı tespit etmenin temel yollarından biridir.

Sürekli kalp izleme, seyrek olarak gerçekleşen düzensiz kalp atışlarını yakalamaya yarayan bir yöntemdir. Bazı vakalarda herhangi bir semptom bile hissedilmeyebilir. Holter İzleme Cihazı: Bu taşınabilir EKG cihazı sayesinde günlük rutininizi devam ettirirken yedi güne kadar kalbinizin elektriksel aktivitesini kaydedebilirsiniz.

EKG’nizin kaydedilmesi, doktorunuzun kalp hızınızı analiz etmesine ve olası anormallikleri tespit etmesine olanak tanır. Takılabilir Kardiyak İzleme Cihazı (ICM): ICM, göğüs bölgesinde derinin altına implante edilen bir cihazdır. ICM, en az üç seneye kadar anormal kalp ritimlerini tespit eder ve saklar.

• Sizi tedavi eden doktorun değerlendirmesine bağlı olarak, kalbinizin boyutunu değerlendirmek ve işlevlerini kontrol etmek için sizden bir ekokardiyogram istenebilir.

• Tanı için kullanılan bir diğer tanısal test ise koroner anjiyografidir. Bu test, kalbinizdeki arterlere kanın nasıl aktığını izler. Ekokardiyogram gibi bu test de gerekli görüldüğü takdirde doktorunuz tarafından talep edilir.

• Elektrofizyolojik Çalışma (EPS) adlı özel bir test, kalbin elektrik sisteminin işlevini dikkatli bir şekilde gözlemleyip anormalliklerin olup olmadığını doğrulamak için yapılır.

Kalbinizin ne kadar hızlı attığını nabzınızı ölçerek belirleyebilirsiniz. Nabzınızın düzensiz veya yavaş olduğunu fark ederseniz bir doktora danışın.

Bir elinizi, avcunuz yukarı bakacak şekilde çevirin. Diğer elinizin işaret ve orta parmağını, baş parmağın altında kalacak şekilde bileğinizin iç kısmına koyun. Kalp atışınızı hissediyorsanız parmaklarınızı doğru konumlandırmışsınız demektir. 1 dakika boyunca kalp atışlarınızı sayın veya 30 saniye boyunca sayıp bulduğunuz sayıyı ikiyle çarpın.

Nabzınızı, aynı parmakları kullanarak ve önceki işlemdekine benzer işlemler yaparak boyundan da ölçebilirsiniz.

2. Azaltma


Bradikardiniz varsa kalp pili adı verilen, implante edilebilen bir kardiyak cihaz takmaya aday olabilirsiniz.

Kalp pilleri, deri altına implante edilen küçük cihazlardır. Bu cihazlar, kalp çok yavaş atıyorsa kalp ritmini normale geri döndürmeye yardımcı olur.

Kalp pili, kalp ritmini sürekli olarak izler ve kalbe küçük, farkedilmeyecek bir elektrik uyarısı göndererek tespit ettiği yavaş ritimleri düzeltir.

Günümüz teknolojisi sayesinde doktorunuz, özel durumunuza bağlı olarak kalp pilinizi kontrol edip gerekli değişiklikleri yapabilir.

Ciddi bradikardinin tedavi edilmemesi büyük sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar arasında bayılma ve bayılma kaynaklı yaralanmaların yanı sıra nöbetler ve hatta ölüm bulunur.

3. Tedavi


Sağlıklı alışkanlıklara sahip olmak, kalp hastalıklarını önlemeye ve yaşam kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  • Sağlıklı beslenin: Meyve ve sebze, yüksek lif içeren gıdalar, yağsız et ve balığın yanı sıra zeytinyağı gibi doymamış yağlar tüketin. Alkol ve kafeinli içecek tüketiminizi azaltın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın: Her gün en az yarım saat fiziksel aktivitede bulunmaya çalışın.
  • Sigara içmek gibi zararlı alışkanlıklardan kaçının.
  • Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin: Yüksek tansiyonunuz varsa doktorunuzun talimatlarına uyun ve reçetelenen ilaçların hepsini söylendiği şekilde alın.
  • Kolesterolünüzü kontrol edin: Kolesterol düzeylerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. Yüksek kolesterollü gıdaları daha az tüketin ve gerekirse doktorunuzun reçetelediği şekilde kolesterol düşürücü ilaçlar alın.
  • Stres düzeylerinizi kontrol altında tutun: Hayatınızdaki stresi olabildiğince azaltın. Stresi yönetmek için kas gevşetme, derin nefes alma ve egzersiz gibi sağlıklı teknikler uygulayın.
  • Uyku apnesi ve tiroit bozukluklarıyla ilgili tedavi olun: Uyku apneniz veya tiroit bozukluğunuz varsa doktora giderek uygun tedaviyi almak önemlidir.

Hipotiroidizm veya elektrolit dengesizliği gibi tıbbi sorunlar ya da bazı durumlarda aldığınız ilaçlar kalp ritminizi yavaşlatabilir. Bradikardiye bu sorunlar neden oluyorsa tıbbi durumunuz konusunda tedavi uygulayabilmesi veya ilaçlarınızı düzenlemesi için doktorunuzla konuşun.

Durumunuzu izlemek ve tedavilerin düzgün işleyip işlemediğini veya yeni semptomlar ya da yan etkilerin görülüp görülmediğini kontrol etmek için doktorunuzla iletişiminizi sıkı tutun.

Acil bir durumda yardım alın. Kalp hızınız normalden yavaşsa, bayılacak gibi hissediyorsanız veya nefesinizin daraldığını fark ederseniz hemen doktorunuzla iletişime geçin.

Comparte esta información:

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz

Doktorunuzla konuşurken, konuşmayı yönlendirmek için bu belgeden yararlanabilirsiniz